Aktuellt

Januari 2018

Jernhusen tar över bussterminalen på Cityterminalen

Statliga Jernhusen tar över Stockholms stads aktieinnehav i Stockholms Terminal AB, STAB, på Cityterminalen. Fram tills nu har STAB ägts av både Jernhusen och Stockholms stad, men nu tar alltså Jernhusen över helt.

Läs mer här

Mars 2017
 

Saltsjöbanan förlängs till Cityterminalen i Stockholm

Saltsjöbanan, förortsbanan mellan Stockholm och Saltsjöbaden, förlängs på fredagen ända in till Cityterminalen i Stockholm – i form av buss. I samband med de stora byggnadsarbetena vid Slussen i Stockholm har banan kortats av till Henriksdal och ersatts av bussar den sista sträckan under de kommande åren. Men nu ska Saltsjöbanan(buss) köra ända in till Stockholms city.

Läs mer här

Mars 2017

Cityterminalen inleder ett samarbete med Savor Media som är en auktoriserad turistbyrå med start 15/3 2017

Målet med samarbetet är att vi skall ge besökarna på Cityterminalen en bättre service. Cityterminalens befintliga serviceutbud med information och frågor finns kvar men genom Savor Media så kommer vi att kunna ge en fördjupad turistinformation samt sälja biljetter som är relaterade till turistnäringen. De bussbolag som inte har försäljning på Cityterminalen idag men som skulle vilja ha det  kan kontakta Savor Media.

Nuvarande personal på Cityterminalens kundtjänst jobbar på som vanligt men kommer i ökad omfattning att röra sig inom terminalen med syfte att svara på frågor och stötta våra bussföretag. 

Savor Media – ett brett företag inom besöksnäringen
Med vår breda portfölj av kartor, guider, magasin, hotellböcker samt auktoriserade turistbyråer är Savor Media ledande inom turistmedia i Stockholm. Savor Media har flest auktoriserade privata turistbyråer i Sverige och finns idag på Åhléns City, Viking Terminalen, St Peter Line och under våren återinvigs vår turistbyrå på Tallink Silja Terminalen. Vi har dessutom två ambulerande, auktoriserade turistbyråbilar. 

15:e mars kommer vi också att öppna en auktoriserad turistbyrå på City terminalen i Stockholm. Vi kommer att etablera oss i den tidigare informationsdisken i terminalen. Våra uppgifter och den service vi ska erbjuda kommer att vara likt det som vi idag utför på Åhléns City. Vi kommer, i samråd med City Terminalens ledning, se till att utveckla uppgifter och service på ett sånt sätt att det bäst passar City Terminalens resenärer och besökare. 

I vårt tjänste- och serviceutbud ingår bland annat försäljning av SL-biljetter, Linkonline, Stockholm Pass, sightseeingbiljetter, cykelkort mm. Vi erbjuder gratis kartor och guider över Stockholm samt ett brett utbud av broschyrer med tips om shopping, sevärdheter och museer. 

Bussbolag som vill sälja biljetter hos oss, ska kontakta Therese Almlöf, turistbyråchef. Hennes mail är: therese.almlof@savormedia.se

Vi ställer höga krav på att uppdatera och utbilda vår personal så de lever upp till VISITAS auktorisationskrav för turistbyrå för att kunna ge bästa service till besökaren. Vi utgår från besökarnas behov när vi ger råd och information, så att deras besök ska lämna dem med positiva intryck av vår vackra huvudstad och allt den har att erbjuda. 

Med hjälp av våra goda kontakter och samarbeten med andra städers turistbyråer är vi också behjälpliga med praktiska råd och information till resenärer som vill resa vidare ut i landet. Vi planerar att ha broschyrmaterial från olika destinationer runt om i Sverige som kan inspirera till försäljning av bussbiljetter. Vi vill fungera som turistbyrå både in och ut från Stockholm. 

Läs mer här

Januari 2017

Den 19 januari öppnade Sushi Yama Kaiten i Cityterminalen, Stockholm. Öppningen innebär att sushikedjans subdivision kaiten sjösätts. Restaurangen kommer, som namnet antyder, att inhysa ett kaitenband, även kallat sushiband. Äldre, klassiska, varianter av kaiten finns i Sverige sen innan. Sushi Yama Kaiten kommer dock att ha norra Europas första magnetiska kaiten.
Läs mer här

September 2016

Den 18 – 20 oktober finns vi representerade på Persontrafikmässan på Svenska Mässan i Göteborg. Kom och besök oss så berättar vi mer om fördelarna med Sveriges största och mest centrala busstation!
Inbjudan

Maj 2016 

Båtbussarna avgår från Cityterminalen i Stockholm till både Viking Lines avgångar från Stadsgården och Tallink Siljas färjor från Värtahamnen. Biljetter finns att köpa på swebus hemsida här

April 2016

Sweden goes green - Flixbus expanderar sina tjänster till Stockholm och Göteborg
Direkt förbindelse till städer i Tyskland och Danmark (ex. Berlin, Hamburg och Köpenhamn från 199 SEK) och de första inrikeslinjerna mellan Malmö, Stockholm och Göteborg (från 99 SEK). Tillgång till Europas största nätverk med 80.000 dagliga förbindelser till 18 länder. Flera destinationer inom Sverge, utrikeslinjer och flera inrikeslinjer kommer inom kort.
Läs mer

Februari

Micael Svensson blir ny vd för bussterminalen på Cityterminalen

Efter åtta år som vd lämnar Claes Ericsson sin post på Stockholms Terminal AB, som ansvarar för bussterminalverksamheten på Cityterminalen, för att gå i pension. Styrelsen har utsett Micael Svensson till verkställande direktör från den första mars. Micael är idag affärsområdeschef för Godsterminaler på Jernhusen AB, en tjänst som han kommer att dela med sitt nya uppdrag för Stockholms Terminal AB.

- Jag har sedan min tidigare anställning hos SJ erfarenhet av att arbeta med persontransporter och ser fram emot att kunna utveckla terminalen för att underlätta ökat resande med buss, säger Micael Svensson. 

Stockholms Terminal AB ägs av Stockholms Stad och Jernhusen AB. Bussterminalen vid Stockholms Centralstation utgör en viktig trafikknutpunkt i innerstaden och bidrar genom sin närhet till andra trafikslag vid Stockholms Centralstation till ett attraktivt utbud för pendlare och turister.

- Styrelsen tackar Claes Ericsson för sitt stora engagemang under åren som vd. Vi är glada att vi nu har kunnat knyta till oss Micael Svensson, som med sin erfarenhet och sitt starka kundfokus kan fortsätta utvecklingsarbetet, säger Ebba Agerman styrelseordförande i Stockholms Terminal AB. 

För mer information: 
Ebba Agerman, Stockholms Stad: 08 - 508 29 790
Micael Svensson, Jernhusen: 070 - 724 29 33

November

Airshuttle trafikerar inte Cityterminalen längre men Flygbussarna kör som vanligt till Arlanda, Bromma, Skavsta och Västeråerås.

Oktober

Nu har Repairstore öppnat hos oss. Det är en växande butikskedja som började sin verksamhet i Varberg hösten 2012. Sedan dess har dei reparerat tusentals telefoner och surfplattor. De vänder sig till privatpersoner, företag och offentlig förvaltning som till exempel skolor. 
Läs mer 

Juli 2015

Flygbussarna Charter kommer att starta två busslinjer i samarbete med Tallink Silja och ansluter till Tallink Siljas fartygs ankomster och avgångar. Ena linje går mellan Cityterminalen och Värtahamnen/Frihamnen med fyra dagliga avgångar i vardera riktningen per dag. Den andra linjen går ut till Djurgården med hållplatser vid Nordiska museet och Skansen. Under högsäsong avgår bussen två gånger per dag i vardera riktningen.

Läs mer på Transdevs nyhetssida
Läs mer om "Båtbussarna" på Flygbussarnas MyNewsdesk

Maj 2015

Den 11 maj började bussbolaget Air Shuttle köra transferbussar mellan Stockholm City och Arlanda Flygplats. Restid ca 35 minuter för endast 99 kr vid köp online. Var 20:e minut alla dagar året runt. Bussarna kommer avgå från gate A.

Läs pressreleasen här 

Mars 2015

Den 12 - 20 mars kan ni kommma och smaka på våra smörgåsar och kakor samt ta del av fina rabatterbjudanden på Subway som ligger mitt i stora hallen på Cityterminalen.

Februari 2015

Kom till oss och träffa Norwegian. Signa ett kundklubbskort eller bara hämta information. Eventet pågår 9-15 februari mellan kl 7-19 varje dag.

December 2014

Nu har smörgåskedjan Subway öppnat på Cityterminalen. Ni hittar restaurangen mitt i hallen vid rulltrappan. Njut av fräscha smörgåsar på plats eller ta med på bussen.

November 2014

Nu har vi en egen tidtabell för flygbussarna som kör direkt från oss till flygplatserna Arlanda, Bromma, Skavsta, och Västerås. Samt till Nynäshamns och Viking Lines färjelägen. Tidtabellen

September 2014

Cityterminalen nådde toppnivå på 75 vid en undersökning av "Nöjd resenärsindex". Undersökningen genomförs i enkätform där resenärer och besökare själva fyller i enkäten på stationen. Enkäten omfattar frågor kring hela stationsmiljön, såväl inomhus som utomhusmiljö, inom områden som service, utformning, tillgänglighet, miljö (rent och snyggt), information samt trygghet och säkerhet. 

Det är information, serviceutbud och trygghet resenären är mest nöjd med på Cityterminalen.

 


Öppettider under Alla helgons-, Jul-, Nyårs- och Trettondagshelg 2014-2015 

Augusti 2014

Den 14 september är det val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige. Du som inte kan eller vill rösta i din vallokal på valdagen kan rösta i förtid i Valnämndens röstningslokal på Cityterminalen i Stockholm. Mellan 26 augusti och 14 september finns valsedlar, kuvert och valskärmar på plats i röstningslokalen vid utgångarna till Flygbussarna. Har du inget röstkort med dig kan Valnämnden skriva ut det på plats, men ID-handling måste du ha om inte någon annan kan styrka din identitet och visa sin id-handling.

Juli 2014

Från och med den 1 augusti börjar Red Buses köra sina "Hop On Hop Off" bussar från oss på Cityterminalen vid gate A. Köp din biljett vid gaten, flygbussarna eller online.
 

Läs mer här
 

Maj 2014

Det internationellt uppskattade café- och restaurangkonceptet Lavazza Espression har öppnat i Cityterminalen. Här erbjuds italienska smaker i en ljus och modern designmiljö för resenärer såväl som gäster i närområdet.

Lavazza Espression är både ett café och en restaurang vars meny med italienska smaker är framtagen exklusivt för Espression. Lavazzas egen kaffeblandning "Tierra" är certifierad av Rainforest Alliance™.

Läs mer här

Den 16 juni börjar Gotlandsbåten trafikera sträckan Västervik-Visby, samma dag startar Söne Buss AB en bussförbindelse mellan Stockholm-Västervik.

För att möta de in- och utresande behov till och från Västervik som uppstår i och med sommarens nya Gotlandstrafik så har Västerviks Kommun och Västervik Framåt under en tid tittat på möjligheten till bussförbindelse mellan Stockholm och Västervik. En förbindelse som skall vara skräddarsydd för Gotlandsbåtens avgångs- och ankomsttider. Nu är det klart att det blir Söne Buss AB som kommer att trafikera sträckan. Den första bussturen går samma dag som Gotlandsbåten börjar gå, den 16 juni, och fortsätter att gå hela färjesäsongen till den 17 augusti.

Läs mer här

April 2014

Nu kan förberedelserna inför flygresan från Bromma Stockholm Airport starta på Cityterminalen för de resenärer som reser från flygplatsen med Malmö Aviation och Sverigeflyg. 

Nu erbjuds Brommas resenärer självservice i form av självincheckning, utskrivning av boardingkort och bagagetaggar på Cityterminalen, mitt i centrala Stockholm, där två incheckningsautomater finns tillgängliga mellan Flygbussarnas gate 3 och 4.  

Läs mer här 

Öppettider över påsken 2014 i butiker, caféer & restauranger

Långfredag 18 april:
Butiker 11.00 - 15.00
Caféer 09.00 - 17.00
Restauranger 11.00 - 20.00

Påskafton 19 april:
Butiker 11.00 - 15.00
Caféer 09.00 - 16.00
Restauranger 11.00 - 19.00

Påskdagen 20 april:
Butiker 11.00 - 15.00
Caféer 09.00 - 16.00
Restauranger 11.00 - 19.00

Annandag Påsk 21 april:
Butiker 09.00 - 16.00
Caféer 09.00 - 18.00
Restauranger 11.00 - 20.00

Januari 2014

Banarbete i helgen Kungsängen-Stockholm

Under helgen 25-26 januari stängs tågtrafiken av på delsträckan Kungsängen – Stockholm då Trafikverket utför banarbeten med anledning av utbyggnad till fyrspår på Mälarbanan. SJ ersätter tågen på sträckan med bussar.

Trafikverket utför arbeten med brorivning i Barkarby från och med lördagen den 25 januari klockan 02:30 till måndagen den 27 januari klockan 04:30. Arbetet medför att tågen från/till Enköping–Västerås och Arboga ersätts med buss på delsträckan Kungsängen–Stockholm C. Bussar ankommer och avgår från Cityterminalen i Stockholm.

Läs mer här

Öppettider på Cityterminalen under julhelgen
(en del butiker kan ha öppet längre)


Busslinje 862 från Ösmo får Gullmarsplan i stället för Cityterminalen som slutdestination från och med den 16 december.

862:an fortsätter att gå med en tur varje vardagsmorgon från Ösmo. SL anser inte att det är samhällsekonomiskt lönsamt att fortsätta att köra till Stockholms innerstad. I stället kommer linje 862 likt 861 att åka till Gullmarsplan, där resenärerna kan ansluta till såväl tunnelbanan som tvärbanan.

SL lägger om ett par veckor slutgiltigt ned busslinje 861C från Nynäshamn till Cityterminalen. I utbyte får nynäshamnspendlarna en tätare trafik på buss 861 till Gullmarsplan.

Klockan 7 på fredagen den 13 december går buss 861C sin sista tur från Nynäshamn till Cityterminalen i Stockholm. Efter att den klockan 16.35 samma dag återvänder till Nynäshamn läggs linjen ned.

From måndag den 11 november byter vi gate för flygbussarna

Gate 1 – Eckerölinjen & Viking Line Stadsgården
Gate 3 – Arlanda 
Gate 4 – Västerås, Nynäshamn & Bromma
Gate 5 – Skavsta 

Buss 480C mellan Cityterminalen och Värmdö

Egentligen skulle de tillfälligt insatta buss­arna från Värmdö till City­terminalen ha slutat köra nu, men bussarna har varit så populära att de blir kvar. Det uppger SL i ett uttalande.

Linjerna var ett samarbete mellan SL och Keolis och sattes in inför reparationen av Danviksbron. Detta skulle underlätta i pendlings­trafiken. Men trafikkaoset uteblev, reparationen blev klar tidigare än väntat och linjerna ska alltså fortsätta köra.

För Värmdös del handlar det om buss 480C mellan Cityterminalen och Gustavsberg. Linjen har nu förlängts och den nya ändhållplatsen är Mölnvik.

Swebus inleder samarbete med flygbussarna

Det innebär att Swebus resenärer nu enkelt kan resa till och från Arlanda som en del av sin expressbussresa. Samarbetet startar 19 augusti.  

Läs mer här

Espresso House 

Den 12 juni öppnade Espresso House på Cityterminalen. 

Läs mer här

Elbuss på Cityterminalen

I går den 4 juni gästades Stockholms Cityterminal och Bromma flygplats av en elbuss. Elbussen var hitlånad av Flygbussarna, som redan gör ett fint miljöarbete med byte till rapsolja istället för diesel, med stenhård drilling i sparsam körning för chaufförerna och mycket annat.

Nu finns vi på Facebook

Danviksbron ska renoveras och biltrafiken begränsas under renoveringstiden medan bussarna rullar på i egen fil. Vi räknar därför med att många bilister kommer att välja bussen.

För att kunna erbjuda alla som vill ha en bekväm och pålitlig resa mellan Orminge/Gustavsberg och City startar vi två nya busslinjer 445C och 480C.
Start 8 april -  700 extra avgångar varje vecka.

Läs mer PDF

Från 1 mars 2013 trafikleder vi Expressbussar från Malmö Central till bland annat Oslo, Köpenhamn, Stockholm, Uppsala och Göteborg. 

Med hjälp av våra trafikledare och avancerade trafikledningssystem hjälper vi Malmö Central med trafikinformation genom fjärrstyrning. Trafikledningen har kontinuerlig telefonkontakt med chaufförerna som meddelar förseningar och trafikstörningar. Trafikledningen uppdaterar därefter skärmarna som finns på plats vid terminalen löpande med direkt koppling till hemsidor och informationstavlor.

Mer om fjärrstyrning från Cityterminalen

Nytt samarbete mellan Swebus och Viking Line. Nu blir det för första gången möjligt för alla som bor i Uppsala, Enköping och Bålsta att åka med Viking Line-bussen till Stockholm. Bussarna går dagligen till och från Cityterminalen och Stadsgården i Stockholm.

- Vi arbetar ständigt med att hitta nya, smarta lösningar för att öka kollektivresandet i Sverige, säger Ingvar Ryggesjö, presschef för Swebus. Detta samarbete med Viking Line är ett tydligt exempel på det. Tillsammans vill vi göra det lättare för fler att ta bussen till passagerarfartyget, och när bussarna ändå passerar Cityterminalen i Stockholm kan man ju välja att kliva av där. Det tror vi är ett attraktivt alternativ för många av våra resenärer.

Bussarna går dagligen från Uppsala respektive Enköping och Bålsta till Viking Lines Åbo-avgångar. Dessutom kan resenärerna enkelt ansluta till Swebus övriga linjenät med 150 svenska orter.

-  Efterfrågan på resor till det nya passagerarfartyget Viking Grace har överträffat våra förväntningar. Och vi är mycket glada över att nu kunna erbjuda våra resenärer från Eskilstuna, Västerås och Uppsala denna bekväma dörr till dörr-service till och från fartyget, säger Peter Hellgren vd för Viking Line Skandinavien

Biljetterna till bussarna finns till försäljning från och med idag den 19 februari och gäller för resor från och med den 1 mars. Resorna mellan Uppsala och Stadsgården kostar 99 kronor enkel tur. Från Enköping och Bålsta kostar biljetterna 89 respektive 79 kronor. Samtliga resor säljs via www.swebus.se via telefon 0771-218 218, samt på Pressbyrån, 7-Eleven och Direkten-butikerna.

Tidtabell 1 mars-31 maj 2013:

Uppsala-Stockholm/Stadsgården
Dagligen kl 05.50-07.05
Stockholm/Stadsgården - Uppsala
Dagligen kl 19.25-20.40

Enköping-Stockholm/Stadsgården (via Bålsta)
Dagligen kl 05.50-07.05
Stockholm/Stadsgården-Enköping (via Bålsta)
Dagligen kl 19.25-20.50

- Ny utfart mot Klarabergsviadukten

Ökad respålitlighet, förkortad restid och förbättrad framkomligheten för södergående busstrafiken. Det kan Stockholms kollektivtrafikresenärer förvänta sig av Cityterminalens nya utfart som invigdes av Stockholms stads trafikborgarråd Ulla Hamilton (M) och trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) måndagen den 10 december 2012. Den nya utfarten gör att bussar slipper vända och beräknas att spara upp till 15 minuters restid i högtrafik.

– Drygt 25 000 arbetsplatser nås med direktbussar till city. Det gör att även relativt enkla förbättringar kan ge stora vinster i dagliga arbetspendlingen för många stockholmare, säger Ulla Hamilton (M), trafik- och arbetsmarknadsborgarrådet.  

Den nya utfarten i Cityterminalen möjliggör för direktbussar att köra rakt igenom Cityterminalen vilket underlättar för bland annat Nacka/Värmdöbussarna och innebär att de dubbeldäckade Norrtäljebussarna kan angöra terminalen direkt.

– Den nya utfarten ökar vår kapacitet med cirka 50% och med den förkortade restiden söderut kan vi locka bilister att välja direktbussarna från Cityterminalen. Detta minskar trängseln och sparar miljön säger Claes Ericsson, VD på Cityterminalen. 

– När Stockholm växer med 35 000-40 000 personer om året är det viktigt att vi tar tillvara på alla smarta lösningar som kan underlätta vardagen för oss resenärer, säger Christer G. Wennerholm (M), trafiklandstingsråd. 

 

Expressbussar från Malmö Central

Samarbete Swebus och Viking Line

Nedan finns högupplösta pressbilder från invigningen av nya utfarten mot Klarabergsviadukten.

 

Fotograf: Pontus Rudin   

Volvos framtidsbuss kör fram till gaten